Αναπτυξιακή Τρικάλων - ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. | Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.
2432025370 kenakap@kenakap.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

«ΔΙΚΤΥΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ»

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ - ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ

 

«ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ»

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί περίληψη της ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ για το «ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ» που συντάχθηκε στα πλαίσια της β’ φάσης του πιλοτικού προγράμματος για την «Οργάνωση Δικτύου πληροφόρησης-υποστήριξης του αγροτικού πληθυσμού Θεσσαλίας», την υλοποίηση του οποίου έχουν αναλάβει οι αναπτυξιακές εταιρείες που υλοποιούν την Κ.Π. LEADER II σε κάθε θεσσαλικό νομό και χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας. Η ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ συμπληρώνεται με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από διεργασίες κοινωνικής διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου στην Λάρισα με φορείς που εμπλέκονται στον τομέα της παραγωγής, τυποποίησης, εμπορίας και διακίνησης βοείου κρέατος.

 

Με βάση την σχετική απόφαση της 2ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγ/τος, συγκροτήθηκαν τέσσερις (4) Περιφερειακές Ομάδες Έργου, που αφορούν α) στο βαμβάκι, β) στην αιγοπροβατοτροφία–φέτα, γ) στο βόειο κρέας-σήμανση και δ) στα οπωροκηπευτικά.

 

Στα πλαίσια αυτά κάθε Αναπτυξιακή Εταιρεία ανέλαβε την υποστήριξη της αντίστοιχης Περιφερειακής Ομάδας Έργου. Το ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ ανέλαβε την υποστήριξη και τον συντονισμό της Περιφερειακής Ομάδας Έργου για το Βόειο Κρέας σε επίπεδο Θεσσαλίας.

 

Στόχος των Ομάδων Έργου είναι η σύνταξη διαγνωστικής έκθεσης αναγκών και στρατηγικών στόχων για τα παραπάνω προϊόντα σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία μπορεί να εξυπηρετήσει στον σχεδιασμό κατευθυντήριων γραμμών και προδιαγραφών για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για το αντίστοιχο προϊόν.

 

Από την πλευρά μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλλαν στην προσπάθεια αυτή και ιδιαίτερα εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας τον κ. Γεώργιο Εμμανουήλ, υπεύθυνο του υποπρογράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΕΠ Θεσσαλίας, τον κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη περιφερειακό συντονιστή του πιλοτικού προγ/τος και τέλος τον κ. Κάλλο Γεώργιο, συντονιστή της Ομάδας Έργου εκ μέρους του ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε επίσης στα ακόλουθα μέλη της Περιφερειακής Ομάδας Έργου για το Βόειο Κρέας για την εθελοντική συνεισφορά τους στην σύνταξη της παρούσας Έκθεσης :

 

·         ΛΩΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – Επιστημονικός Υπεύθυνος Ομάδας Έργου - Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας (Γεωπόνος)

·         ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ - Επιστημονικός Υπεύθυνος Ομάδας Έργου - Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας (Κτηνίατρος)

·         ΠΕΤΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – Μέλος Ομάδας Έργου - Κτηνιατρείο Τρικάλων (Κτηνίατρος)

·         ΒΑΤΖΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – Μέλος Ομάδας Έργου - Καθηγητής (Κτηνίατρος)

·         ΒΟΥΤΣΕΛΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ – Μέλος Ομάδας Έργου - Πρόεδρος Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελευθέρας Βοσκής Ν. Τρικάλων

·         ΜΟΣΧΟΒΗ ΑΝΤΙΟΠΗ – Μέλος Ομάδας Έργου - Γεωπόνος Δήμου Οιχαλίας Ν. Τρικάλων

·         ΜΠΑΚΑΒΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – Μέλος Ομάδας Έργου – (Δασολόγος)

·         ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ – Μέλος Ομάδας Έργου - Δασαρχείο Λάρισας   (Δασολόγος)

·         ΜΠΕΚΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ – Μέλος Ομάδας Έργου - Γεωπόνος Δήμου Αιθήκων Ν. Τρικάλων

·         ΝΙΑΒΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑ – Μέλος Ομάδας Έργου - Γεωπόνος Δήμου Πινδαίων Ν. Τρικάλων

·         ΡΑΠΤΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ – Μέλος Ομάδας Έργου - Γεωπόνος Δήμου Κόζιακα Ν. Τρικάλων

·         ΡΑΠΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – Μέλος Ομάδας Έργου - Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Τρικάλων (Γεωπόνος)

·         ΣΒΑΝΑΣ ΗΛΙΑΣ – Μέλος Ομάδας Έργου - Γεωπόνος Δήμου Φαρκαδόνας Ν. Τρικάλων

·         ΤΣΟΓΙΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ – Μέλος Ομάδας Έργου - Ευρωενημέρωση (Γεωπόνος)


 

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

(ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ)

ΓΙΑ ΤΟ «ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ»

 

 

Α. Κατανάλωση – Ζήτηση - Εμπορία

 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κατάσταση της αγοράς του βοείου κρέατος εμφανίζεται με τα εξής χαρακτηριστικά :

 

1.      η παραγωγή είναι 8 εκατομμύρια τόνοι βάρους ισοδύναμου σφαγίου ετησίως

2.      η κατανάλωση είναι  7,5 εκατομμύρια τόνοι ετησίως

3.      οι εξαγωγές είναι 1 εκατομμύριο τόνοι ετησίως

4.      οι εισαγωγές ανέρχονται σε 500.000 τόνους βάρους ισοδύναμου σφαγίου και

5.      η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση ανέρχεται σε 20.2 κιλά 

(στοιχεία έτους 1996 από την κλαδική μελέτη της ICAP ‘’Κρέας’’-1998).

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε καθεστώς αναζήτησης ελέγχου ποιότητας της ευρωπαϊκής παραγωγής και γενικότερα σταθεροποίησης της αγοράς βοείου κρέατος. Έτσι, για να αντικρούσει τις πιέσεις των ΗΠΑ οι οποίες, με βάση συμφωνίες του ΠΟΕ, απαιτούν περαιτέρω άνοιγμα των αγορών της για εισαγωγή βοείου κρέατος, επικαλείται, στα πλαίσια της πολιτικής διασφάλισης της υγιεινής των τροφίμων, την επικινδυνότητα των ορμονών που χρησιμοποιούνται στις εκτροφές των ΗΠΑ.

 

Στην Ελλάδα το βόειο κρέας έρχεται δεύτερο σε ζήτηση μετά το χοιρινό και διεκδικεί ποσοστό κατανάλωσης 23% σε σχέση με το σύνολο του καταναλισκόμενου κρέατος. Η ετήσια παραγωγή στην Ελλάδα κυμαίνεται στους 70.000 τόνους βοείου κρέατος περίπου, ενώ οι συνολικές εισαγωγές μοσχαρίσιου και βοείου κρέατος φθάνουν τους 140.000 τόνους περίπου, δηλ. η χώρα είναι έντονα ελλειμματική σε βόειο κρέας, αφού εισάγει τα 2/3 των ετήσιων αναγκών της. (στοιχεία της κλαδικής μελέτης της ICAP ‘’Κρέας’’-1998).

 

Η εμπορία και  διανομή του βοείου κρέατος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας επιτυγχάνεται με τα εξής πέντε μοντέλα:

 

α. Εισαγωγή νωπού κρέατος από το εξωτερικό – προώθηση σε δίκτυα διανομής λιανοπωλητών (κρεοπωλεία)

β. Εισαγωγή ζώντων ζώων – άμεση σφαγή - προώθηση σε δίκτυα διανομής λιανοπωλητών (κρεοπωλεία)

γ. Εισαγωγή ζώντων ζώων – πάχυνση – σφαγή – προώθηση σε δίκτυα διανομής λιανοπωλητών (κρεοπωλεία)

δ. Συλλογή ντόπιων ζώων -  σφαγή – προώθηση σε δίκτυα διανομής λιανοπωλητών (κρεοπωλεία)

ε. Άμεση προώθηση από τούς Θεσσαλούς εκτροφείς/παραγωγούς της δικιάς τους παραγωγής σε δίκτυα διανομής λιανοπωλητών (κρεοπωλεία)

 

Επίσης δίκτυο διανομής με συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες διακίνησης & πώλησης κρέατος αποτελούν πλέον τα πολυκαταστήματα (supermarkets) τα οποία κάνουν ως επί το πλείστον  εισαγωγές κρέατος για λογαριασμό τους.

 

Β. Παραγωγή - Προσφορά

 

          Το βόειο κρέας που παράγεται στον Θεσσαλικό χώρο παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά :

 

·         Ο κύριος όγκος βοείου κρέατος που παράγεται στην Θεσσαλία ανήκει στην κατηγορία του μοσχαρίσιου κρέατος.

·         Τα σφάγια έχουν συνήθως βάρος 230-330 κιλά, χωρίς να αποκλείονται και μικρότερα βάρη της τάξεως των 130-200 κιλά που ανήκουν περισσότερο σε θηλυκά παράγωγα ή αρσενικά, που δεν έχουν μπει στην διαδικασία της πάχυνσης.

·         Η κατάταξη των σφάγιων βάσει του συστήματος SEUROP φέρει τα περισσότερα σφάγια στις κατηγορίες U και R και από πλευράς της κατάστασης πάχυνσης στις κατηγορίες 2 και 3.

·         Από πλευράς ποιοτικών χαρακτηριστικών του κρέατος, όπως χρώμα, συμπάγεια, μαρμαρώδες, υφή, τρυφερότητα, ευχυμία, γεύση, άρωμα το θεσσαλικό κρέας έχει ελαφρώς εντονότερο χρώμα από τα εισαγόμενα και υπερτερεί καταφανώς στην γεύση και το άρωμα.

 

          Η παραγωγή - προσφορά του βοείου κρέατος παρουσιάζει εποχικότητα – κυκλικότητα που παρατηρείται κατά κύριο λόγο και στην ΕΕ. Οι σφαγές των βοοειδών στην Ελλάδα και την Θεσσαλία γίνονται κύρια κατά τις δεύτερες 25 εβδομάδες του χρόνου (από Ιούνιο έως Ιανουάριο).

 

          Στον παρακάτω Πίνακα 1. παρουσιάζεται η κατανομή του αριθμού των ζώων στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας ανά Νομό κατά το έτος 1998.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Κατανομή αριθμού ζώων (αγελάδων) της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανά Νομό (έτος 1998)

ΝΟΜΟΣ

Αγελάδες

Γαλακτοπαραγωγής

Αγελάδες Κρεατοπαραγωγής

Σύνολο

ΛΑΡΙΣΑ

8.500

9.992

18.492

ΤΡΙΚΑΛΑ

2.100

11.148

13.248

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

4.000

2.850

6.850

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

2.300

7.500

9.800

ΣΥΝΟΛΟ

16.900

31.490

48.390

Πηγή : Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας

 

Στον παρακάτω Πίνακα 2. παρουσιάζεται η κατανομή των βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη Περιφέρεια της Θεσσαλίας ανά Νομό κατά το έτος 1998.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 2. Κατανομή βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανά Νομό (έτος 1998)

ΝΟΜΟΣ

Μονάδες Αγελάδων

Γαλακτοπαραγωγής

Μονάδες Αγελάδων Κρεατοπαραγωγής

Σύνολο

ΛΑΡΙΣΑ

300

512

812

ΤΡΙΚΑΛΑ

390

460

850

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

400

290

690

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

68

180

248

ΣΥΝΟΛΟ

1.158

1.442

2.600

Πηγή : Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας

 

Οι παραπάνω βοοτροφικές μονάδες είναι υπό μια έννοια μικτές μονάδες, δεδομένου ότι ένα μέρος από τα παραγόμενα μοσχάρια των μονάδων γαλακτοπαραγωγής, και φυσικά το σύνολο των αρσενικών μοσχαριών τους, οδηγείται στην πάχυνση. Οι καθαρές μονάδες παχύνσεως (παχυντές) υπολογίζονται σε λιγότερες από 80. Οι ιδιοκτήτες αυτών των εκμεταλλεύσεων είτε εισάγουν ζώα για πάχυνση και τα διατηρούν για 4 ή περισσότερους μήνες, ώστε να χαρακτηριστούν ως «ελληνικά», σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είτε αγοράζουν  ζώα για πάχυνση από ελληνικές μονάδες εκτροφής βοοειδών (συνήθως εντός της Θεσσαλίας).

 

Ο ακόλουθος Πίνακας 3. δίνει τα συγκριτικά στοιχεία για τον αριθμό ζώων στην Θεσσαλία για την τελευταία 10ετία.

 

       ΠΙΝΑΚΑΣ 3. Συγκριτικά στοιχεία για τον αριθμό ζώων στην Θεσσαλία για την τελευταία 10ετία.

ΕΤΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ

1991 (ICAP)

78.700 

1994 (ICAP)

68.800 

1998

(Εκτίμηση, Δ/νσεις Γεωργίας)

82.000 

 

Με μια εκτιμητική προσέγγιση της συνολικής ποσότητας βοείου κρέατος που παράγεται στο σύνολο των μονάδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας (υπολογισμοί: κος Λώλης Δημήτριος) φαίνεται ότι η συνολική παραγωγή στη Θεσσαλία είναι 5.770 τόνοι βοείου κρέατος. Αν στα παραπάνω προστεθούν και οι 1.110 τόνοι κρέατος που προέρχονται από τις αγελάδες που αντικαταστάθηκαν και σφάχτηκαν, συνολικά έχουμε: 6.880 τόνοι κρέας.

 

Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι στη Θεσσαλία εισάγονται και ζώντα βοοειδή για άμεση σφαγή ή μετά από πάχυνση από χώρες της Ε.Ε. (κυρίως Γαλλία) ή τρίτες χώρες. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία του όγκου κρέατος που προέρχεται από τα εισαγόμενα ζώα. Εκτιμάται σε 1.700 τόνους κρέατος ετησίως. Η κλαδική μελέτη της ICAP «Κρέας-1998», για το 1997 δίνει 70.074 τόνους παραγόμενου κρέατος για όλη τη χώρα. Συμπεραίνεται έτσι ότι η Θεσσαλία παράγει βόειο  κρέας σε ποσοστό 10 % περίπου της συνολικής παραγωγής της χώρας.

 

 

Γ. Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κυβερνητική Πολιτική

   

Η πολιτική της ΕΕ για το βόειο κρέας βασίζεται στην ΚΑΠ και συγκεκριμένα στην ΚΟΑ (Κοινή Οργάνωση Αγοράς) βοείου κρέατος που θεσπίστηκε με τον Καν.808/68, και περιελάμβανε σύστημα στήριξης της εσωτερικής αγοράς και των συναλλαγών με Τρίτες Χώρες. Ο κανονισμός αυτός δέχτηκε κατά καιρούς αρκετές τροποποιήσεις και προσαρμογές, ώστε να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε εξελίξεις και τροποποιήθηκε (στην πραγματικότητα αναμορφώθηκε) με τη συνολική αναμόρφωση της ΚΑΠ το 1992. Σήμερα για την ΚΟΑ του βοείου κρέατος ισχύει ο Καν. 1254/99, που υιοθετήθηκε στα πλαίσια της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αgenta 2000- Γεωργική πτυχή.

 

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν αναφέρονται:

 

1.      Νέο καθεστώς για τη σήμανση των βοοειδών.

2.      Καθεστώς για τη σήμανση του βοείου κρέατος και προϊόντων με βάση το βόειο κρέας.

3.      Νέοι όροι παραγωγής «λευκού» κρέατος από νεαρούς μόσχους.

4.      Μέτρα ισχυροποίησης της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού της κοινοτικής παρέμβασης.

5.      Μέτρα προσωρινής διαρθρωτικής προσαρμογής της παραγωγής βοείου κρέατος προς τη δυνατότητα διάθεσης στην αγορά.

 

Όσον αφορά το σύστημα σήμανσης των βοοειδών, περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: α)  ενώτια για την ατομική αναγνώριση των ζώων, β)  ηλεκτρονικά αρχεία δεδομένων, γ)  διαβατήρια ζώων, δ)  τήρηση ατομικών μητρώων σε κάθε εκμετάλλευση

 

Όσον αφορά το σύστημα σήμανσης του βοείου κρέατος, διακρίνεται στο :

 

          Α) Υποχρεωτικό κοινοτικό σύστημα σήμανσης του βοείου κρέατος όπου από 1/1/2003 οι επιχειρηματίες και οι οργανώσεις που εμπορεύονται βόειο κρέας υποχρεούνται να αναφέρουν το ή τα  Κράτη μέλη, περιοχές ή εκμεταλλεύσεις ή τρίτες χώρες όπου έχει γεννηθεί, εκτραφεί το ζώο, και επίσης το Κράτος μέλος, περιοχή ή μονάδα ή τρίτη χώρα ή σφαγείο όπου έχει διενεργηθεί η σφαγή ή όπου έχει διενεργηθεί η αφαίρεση των οστών.

 

Β) Προαιρετικό κοινοτικό σύστημα σήμανσης του βοείου κρέατος όπου στην ετικέτα σήμανσης μπορεί να περιλαμβάνονται ενδείξεις διαφορετικές από εκείνες που προβλέπονται στο υποχρεωτικό σύστημα, μετά από σχετική έγκριση από την αρμόδια αρχή.

 

Κατά τη συζήτηση της Agenda 2000 – γεωργική πτυχή έγιναν ουσιαστικότερες ρυθμίσεις και για το καθεστώς του βοείου κρέατος οι οποίες αναφέρονται στον Καν. 1254/99 της Ε. Επιτροπής που μετά από προσαρμογή στα μέσα άσκησης της πολιτικής για το βόειο κρέας αυτές αναφέρονται κυρίως:

 

·         στον επανακαθορισμό του ύψους των στηριζόμενων βοοειδών (αρσενικά βοοειδή και θηλάζουσες αγελάδες) ανά κράτος-μέλος,

·         στην προσαρμογή (αύξηση) των επιδοτήσεων ανά επιδοτούμενο βοοειδές,

·         στην κατάργηση της κοινοτικής παρέμβασης και την αντικατάστασή της από ένα σύστημα ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Όμως, για να εξασφαλιστεί ένα δίχτυ προστασίας προς τους παραγωγούς σε περίπτωση που υπάρχουν ανεπιθύμητες και πέραν ενός ορίου μειώσεις των τιμών στην αγορά, προβλέπεται και ένα σύστημα για ad hoc παρεμβάσεις,

·         την αναμόρφωση του συστήματος πριμοδοτήσεων υπέρ των εκτατικών εκτροφών,

·         την καθιέρωση του συστήματος χορήγησης ενισχύσεων μέσω «εθνικών φακέλων», οπότε ακολουθώντας τα κατάλληλα κριτήρια, το κράτος-μέλος οδηγεί τις ενισχύσεις σε δραστηριότητες που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες για στήριξη.

 

Επίσης, στα πλαίσια της Agenda 2000-Γεωργική πτυχή, υιοθετήθηκε ο Καν.1257/99 του Συμβουλίου για την θέσπιση μέτρων κοινοτικής στήριξης για την «αειφόρο αγροτική ανάπτυξη», όπου φαίνεται ότι ο προσανατολισμός για την ευρωπαϊκή γεωργία κατά το διάστημα 2000-2006 διαρθρώνεται γύρω από το τρίπτυχο : ποιότητα προϊόντων - προστασία του περιβάλλοντοςαπασχόληση στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο.

 

          Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ποιότητα αποτελεί πρωταρχικό στόχο και για το βόειο κρέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο στόχο αυτό συμβαδίζει και ο Καν. 1720/97 της Επιτροπής σχετικά με τις ενέργειες προώθησης και εμπορίας όσον αφορά το βόειο κρέας ποιότητας, που αναφέρεται και στις ελάχιστες απαιτήσεις σχετικά με την παραγωγή, την ποιότητα και τον έλεγχο του βοείου κρέατος.

 

Δ. Δομή – Συμπεριφορά Αγοράς

 

Το μέσο κόστος παραγωγής κρέατος μόσχων των βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων της Θεσσαλίας ανέρχεται στις 1460-1600 δραχμές/κιλό, σύμφωνα με στοιχεία της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής. Γίνεται αντιληπτό ότι η ανταγωνιστικότητα του βοείου κρέατος στη Θεσσαλική αγορά, με τις υπάρχουσες τιμές, είναι χαμηλή.

 

          Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ελληνική κρεατοπαραγωγική βοοτροφία με συνέπεια την μείωση της ανταγωνιστικότητας της τιμής του βοείου κρέατος στην εγχώρια και στην ξένη αγορά, είναι οι εξής:

 

·         ανεπάρκεια υποδομής και τεχνικού εξοπλισμού των μονάδων

·         κακή οργάνωση - διαχείριση των μονάδων

·         ελλιπής υγειονομική υποστήριξη με αποτέλεσμα την αυξημένη θνησιμότητα και την μειωμένη γονιμότητα,

·         έλλειψη ελέγχου του δικτύου παραγωγής και διανομής ζωοτροφών,

·         έλλειψη συστήματος διαπίστευσης και προώθησης ποιότητας του βοείου κρέατος,

·         χαμηλή βοσκοϊκανότητα και ανεπαρκής υποδομή για την βελτίωση των βοσκοτόπων.

 

Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ότι η ελληνική βοοτροφία δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί, έναντι του ανταγωνισμού, το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημά της που έγκειται στην ταυτότητα, στην καλύτερη (κατά ομολογία του έλληνα καταναλωτή) ποιότητα του ελληνικού προϊόντος καθώς και τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στην Ευρώπη (νόσος των τρελών αγελάδων, ζωοτροφές).

 

Επίσης εμφανής είναι η ισχυρή τάση και προτίμηση του ελληνικού καταναλωτικού κοινού για την κατανάλωση της εγχώριας παραγωγής βοείου κρέατος που η ενίσχυσή της εστιάζεται στην αξιόπιστη διαβεβαίωση των καταναλωτών για την προέλευση του βοείου κρέατος, για τα στοιχεία παραγωγής και για τα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.

 

Η είσοδος του έλληνα παραγωγού στην Θεσσαλική αγορά του βοείου κρέατος καθώς και η διακίνηση του κρέατος εντός και εκτός της χώρας μας επηρεάζεται αρνητικά και από την έλλειψη κατάλληλης σφαγειοτεχνικής υποδομής στα σφαγεία της Θεσσαλίας. Η μεταποιητική υποδομή τους, δηλαδή τεμαχιστήριο και συσκευαστήριο (τυποποίηση) κρέατος, καθώς και αλλαντοποιείο, κονσερβοποιείο και φούρνοι κατάψυξης, που είναι συνάρτηση με την διαπίστευση και την ταυτοποίηση του βοείου κρέατος, είναι στην πλειοψηφία των μονάδων ανύπαρκτη.  

 

Παρακάτω αναφέρονται τα σφαγεία της Θεσσαλίας που ήδη λειτουργούν καθώς και αυτά που είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν έως το τέλος του 2000:

 

Σφαγεία που λειτουργούν:

 

 

Περιοχή

Γραμμές

Επένδυση

(δρχ)

Δυναμικότητα

(τόνοι)

Γυρτώνης,Ν.Λάρισας

3

1.200.000.000

3.000

Αγιάς, Ν. Λάρισας

2

 

350

Ελασσόνας, Ν. Λάρισας

2

 

350

Σοφάδων, Ν. Καρδίτσας

3

1.200.000.000

2.500

 

 

Σφαγεία υπό κατασκευή:

 

Περιοχή

Γραμμές

Επένδυση

(δρχ)

Δυναμικότητα (τόνοι)

Τυρνάβου, Ν. Λάρισας

3

550.000.000

1.500

Μεσοχώρι, Ν. Λάρισας

3

700.000.000

2.000

Καλαμπάκας, Ν. Τρικάλων

3

260.000.000

400

Πύλης, Ν. Τρικάλων

3

260.000.000

400

Σοφάδων, Ν. Καρδίτσας

3

700.000.000

2.000

Καρδίτσας, Ν. Καρδίτσας

3

700.000.000

1.500

Βόλου, Ν. Μαγνησίας

3

 

 

 

Ε. Απόδοση Αγοράς Περιφερειακού Προϊόντος

 

Η ποιότητα του θεσσαλικού βοείου κρέατος συγκριτικά με τα εισαγόμενα κρέατα διαφοροποιείται κυρίως :

 

·         από τον τρόπο εκτροφής: α) ελευθέρας βοσκής (παραμονή των ζώων σε λιβάδια/βοσκοτόπια για αρκετό χρόνο, β) Σταυλισμός

·         από την ύπαρξη άριστων κλιματολογικών συνθηκών

·         από την διατροφή με υγιεινές ζωοτροφές, όπου δεν συμπεριελήφθησαν ποτέ προϊόντα  ζωικής προέλευσης ή ορμόνες.

 

Έτσι το θεσσαλικό κρέας αποτελεί κυρίως ένα ασφαλές προϊόν. Η ασφάλεια μπορεί εύκολα να πιστοποιηθεί σ’ όλες τις διαδικασίες και φάσεις παραγωγής.      Φαίνεται όμως ότι το ντόπιο κρέας δεν απολαμβάνει ιδιαιτέρων τιμών στην αγορά παρά την ποιοτική διαφοροποίησή του.

 

Σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία (κου Λώλη Δημήτριου) η βιωσιμότητα των κλάδων της κρεοπαραγωγού βοοτροφίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις οικονομικές ενισχύσεις (θηλάζουσες-άρρενα). Για το λόγο αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις επιβαρύνσεις του πάγιου – μόνιμου κεφαλαίου ειδικά στον κλάδο της κρεοπαραγωγής, όπου θα πρέπει να προτιμούνται ελαφρές και πρακτικές κατασκευές. Επιπλέον βασικό επίσης ρόλο στην συμπίεση του κόστους στον κλάδο της κρεοπαραγωγής παίζει ο βοσκότοπος.

 

Ο οικονομικά άριστος αριθμός των εκτρεφομένων ζώων είναι συνάρτηση όλων των συντελεστών παραγωγής (έδαφος-εργασία- κεφάλαιο). Για την κρεοπαραγωγό αγελαδοτροφία (περιπτώσεις α & β) από έρευνα των κ. Αποστολόπουλου και Α. Παπαδημητρίου (1985-1987) στην Δυτική Θεσσαλία προκύπτει ένα μέγεθος 75 αγελάδων κρεοπαραγωγής για την καλύτερη αξιοποίηση και βελτίωση της παραγωγικότητας της οικογενειακής εργασίας.