Αναπτυξιακή Τρικάλων - ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. | Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.
2432025370 kenakap@kenakap.gr

ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CLLD/LEADER

Ετικέτες: CLLD/LEADER | 5 Ιουλίου 2021

ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CLLD/LEADER

Οι δικαιούχοι μετά την Απόφαση Ένταξης, μπορούν να υποβάλουν αίτηση πληρωμής ή τροποποίησης καθώς επίσης και να αιτηθούν χορήγηση προκαταβολής ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) έχοντας συγκεντρώσει όλα τα αιτούμενα δικαιολογητικά ανά περίπτωση, όπως προβλέπονται από την Εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία και προδιαγράφονται στις σχετικές οδηγίες που ακολουθούν.

Για την υποβολή της αίτησης, οι δικαιούχοι κάνουν είσοδο στο ΠΣΚΕ με τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποίησαν για τη συμπλήρωση του αιτήματος στήριξης.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το αίτημα προκαταβολής, πληρωμής και τροποποίησης μιας πράξης μπορείτε να βρείτε στη σχετική Σύμβαση μεταξύ του δικαιούχου και της ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΑΕ ΟΤΑ, στην Εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ 80293/4-12-2020, καθώς και στην ΥΑ 13214/30-11-2017 (ΦΕΚ 4268/Β/2017) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Παρακάτω παρατίθενται συγκεντρωτικά τα σχετικά έντυπα-νομοθεσία που αφορούν στη διαδικασία πληρωμής του Υπομέτρου 19.2 “Στήριξη υλοποίησης δράσεων των στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD/LEADER)”, για παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα και τις με Αρ. Πρωτ. 49982/2-7-2018 Διευκρινιστικές Οδηγίες Διοικητικού Ελέγχου των παραστατικών εξόφλησης συναλλαγών, και τον Οδηγό Δημοσιότητας για τα έργα του ΠΑΑ.

EΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΜΕΤΡΟ 19.2 ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (80293/4-12-2020)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΥΠΟΜΕΤΡΟ 19.2 ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΕΝΤΥΠΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΣΚΕ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ CLLD ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ v_01

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΟΠΕΚΕΠΕ: ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ (ΑΠ 49985/2-7-2018)

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΟΚΗΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΑ

 

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή σε στοιχεία πράξης που έχει εγκριθεί θα πρέπει να προηγείται αίτημα τροποποίησης, και μόνο μετά από την έγγραφη ενημέρωση του δικαιούχου από την ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΑΕ ΟΤΑ, θα μπορέσει να υποβληθεί αίτημα πληρωμής στο πληροφοριακό σύστημα.

Κατά την πορεία υλοποίησης των πράξεων μπορεί να προκύψει ανάγκη τροποποίησής τους όσον αφορά:

  • την τροποποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου
  • την παράταση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης (*)
  • την αλλαγή στοιχείων του Δικαιούχου (της νομικής μορφής, της επωνυμίας της επιχείρησης, της μετοχικής σύνθεσης κλπ.)
  • την μεταφορά ποσών μεταξύ «Κατηγοριών δαπανών»
  • την διόρθωση προφανών σφαλμάτων (Άρθρο 4 Κανονισμός (ΕΕ) 809/2013).
  • άλλες τροποποιήσεις ήσσονος σημασίας (εντός διακριτών τμημάτων) που δεν επηρεάζουν τα στοιχεία της πράξης (*)

Το πλήθος των τροποποιήσεων των πράξεων, που αιτείται ο δικαιούχος, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις έξι (6), κατά την διάρκεια του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.

Σε όλες τις περιπτώσεις (πλην της περίπτωσης τροποποιήσεων ήσσονος σημασίας) το αίτημα τροποποίησης της πράξης μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά, υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του ΠΣΚΕ. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, ο δικαιούχος οφείλει να αποστείλει στην ΟΤΔ, το αίτημα και τυχόν δικαιολογητικά που δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

 

Τροποποιήσεις ήσσονος σημασίας.(*)

Οι τροποποιήσεις ήσσονος σημασίας (εντός διακριτών τμημάτων) που δεν επηρεάζουν τα στοιχεία της πράξης όπως π.χ: χρονοδιάγραμμα σύμβασης, αντικατάσταση υλικού κατασκευής, επουσιώδεις αλλαγές εξοπλισμού, τροποποίηση κωδικών ή εργασιών, κλπ και μεταφορές ποσών εντός «Κατηγοριών Δαπανών», εγκρίνονται για λόγους απλοποίησης με ευθύνη της ΟΤΔ κατόπιν σχετικού αιτήματος του δικαιούχου που θα συνοδεύεται από έκθεση τεκμηρίωσης και πίνακες που αποτυπώνουν την εικόνα της πράξης (αναλυτικό προϋπολογισμό) πριν και μετά την τροποποίηση. (σύμφωνα με τα παρακάτω υποδείγματα).

ΑΙΤΗΜΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ (εντός διακριτών τμημάτων)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι - ΑΙΤΗΜΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ (xlsx)

 

Αίτηση καταβολής ενίσχυσης - ελέγχου (Πληρωμής)

Η καταβολή της αναλογούσας ενίσχυσης Δημόσιας Δαπάνης των πράξεων προς τους δικαιούχους γίνεται τμηματικά, με βάση τις πιστοποιήσεις των εργασιών που έχουν εκτελεσθεί και την υποβολή αντίστοιχων αιτήσεων καταβολής ενίσχυσης και ελέγχου για την πληρωμή.

Η υποβολή των αιτήσεων πληρωμής πραγματοποιείται από τον δικαιούχο ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), προς την ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΑΕ ΟΤΑ μαζί με όλα τα συνημμένα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Ύστερα από την υποβολή στο ΠΣΚΕ, ο δικαιούχος οφείλει, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών, να αποστείλει στην ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΑΕ ΟΤΑ, υπογεγραμμένο αντίγραφο αυτής, καθώς και τα τυχόν δικαιολογητικά που δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά, τα οποία ορίζονται στο παράτημα της εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση το αίτημα εξετάζεται με την υποβολή του φυσικού φακέλου εφόσον έχει προηγηθεί η υποβολή ηλεκτρονικά (και έχει εγκριθεί τυχόν τροποποίηση).

Η ορθή καταχώρηση και υποβολή της αίτησης πληρωμής στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΠΣΚΕ, η πληρότητα αυτής και η εμπρόθεσμη οριστικοποίησή της είναι αποκλειστική ευθύνη του αιτούντα. Εφόσον η αίτηση πληρωμής υποβληθεί οριστικώς, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης από το ΠΣΚΕ, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της ηλεκτρονικής υποβολής.

Ο δικαιούχος έχει δικαίωμα να υποβάλλει μέχρι έξι (6) αιτήματα πληρωμής στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η τυχόν υποβολή αιτήματος χορήγησης προκαταβολής ενώ οφείλει να υποβάλλει τουλάχιστον ένα αίτημα πληρωμής, εντός ενός έτους από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της πράξης.

 

Αίτημα προκαταβολής

Οι δικαιούχοι μετά την ένταξη της πράξης τους, έχουν δικαίωμα να αιτηθούν στην ΟΤΔ, τη χορήγηση προκαταβολής σύμφωνα με τη διαδικασία 3.1 της Εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ έτσι όπως κάθε φορά ισχύει. Το συνολικό ύψος της προκαταβολής μπορεί να ανέλθει μέχρι 50% της δημόσιας δαπάνης που συνδέεται με την πράξη. Η χορήγηση της προκαταβολής υπόκειται στη σύσταση τραπεζικής εγγύησης ή ισοδύναμης εγγύησης (συστήνεται προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και είναι αορίστου χρόνου) που αντιστοιχεί στο 100% του ποσού της προκαταβολής. Στο αίτημα πληρωμής, που έπεται της προκαταβολής, θα πρέπει να γίνει ολική απόσβεση της προκαταβολής και να επιστραφούν στον ΕΛΕΓΕΠ οι τυχόν παραγόμενοι τόκοι προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αποδέσμευση της εγγυητικής.

Το αίτημα χορήγησης προκαταβολής υποβάλλεται από τον δικαιούχο στην ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΑΕ ΟΤΑ μέσω του ΠΣΚΕ, μαζί με όλα τα συνημμένα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Η ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΑΕ ΟΤΑ διενεργεί διοικητικό έλεγχο και αποστέλλει το αίτημα με τα δικαιολογητικά στην ΕΥΔ ΕΠ της Περιφέρειας Θεσσαλίας για αξιολόγηση και εκκαθάριση.

Για να θεωρηθεί πλήρης η υποβολή του αιτήματος, ο δικαιούχος οφείλει, εντός προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την οριστικοποίησή του στο ΠΣΚΕ, να αποστείλει στην ΟΤΔ, την υπογεγραμμένη αίτηση, μαζί με όλα τα συνημμένα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Μετά την εκκαθάριση του αιτήματος ο ΟΠΕΚΕΠΕ πιστώνει τη Δημόσια Δαπάνη στον λογαριασμό της ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΑΕ ΟΤΑ, που διατηρεί αποκλειστικά με σκοπό την πληρωμή πράξεων του Υπομέτρου 19.2 και στη συνέχεια η ΟΤΔ καταβάλει άμεσα το αντίστοιχο ποσό στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Στην περίπτωση κρατικών ενισχύσεων που χορηγούνται βάσει του Κανονισμού ΕΕ. 651/2014 σε περίπτωση χορήγησης προκαταβολής και προκειμένου να μην υπάρξει υπέρβαση της έντασης της ενίσχυσης, οι καταβολές των ενισχύσεων και οι επιλέξιμες δαπάνες ανάγονται στην αξία τους κατά το χρόνο χορήγησης της ενίσχυσης (με βάση το προεξοφλητικό επιτόκιο που ισχύει κατά το χρόνο χορήγησης της ενίσχυσης). Ο υπολογισμός αυτός πραγματοποιείται πριν την τελική δόση – αποπληρωμή του έργου.

H προκαταβολή πρέπει να καλύπτεται από τις δαπάνες που καταβάλλονται από το δικαιούχο στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου και να δικαιολογούνται με εξοφλημένα τιμολόγια ή λογιστικά έγγραφα ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας εντός τριών ετών από το έτος καταβολής της προκαταβολής και όχι μεταγενέστερα της 30ης Ιουνίου 2023.»

 


Ανακοινώσεις: Κατηγορίες

Δημοφιλείς ετικέτες

Πρόσφατες Ανακοινώσεις

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Ετικέτες: CLLD/LEADER | 5 Απριλίου 2024

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή κτηνοτρόφων στην τεχνική διακρατική συνάντηση στην Ιταλία στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου...

Μάθετε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ THΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ– ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ– ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. "

2 Απριλίου 2024

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
THΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ
"ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ– ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ...

Μάθετε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ – 2ΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ CLLD/LEADER (ΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ) ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.

26 Μαρτίου 2024

Οριστικοί πίνακες κατάταξης αξιολογημένων προτάσεων στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER (Υπομέτρο 19.2,. (για...

Μάθετε περισσότερα