Αναπτυξιακή Τρικάλων - ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. | Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.
2432025370 kenakap@kenakap.gr

Διεθνές Σεμινάριο για την ανάδειξη του νομαδικού πολιτισμού στην περιοχή Ασπροποτάμου διοργανώνει η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ (ΚΕΝΑΚΑΠ) στο πλαίσιο Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας του προγ/τος LEADER

26 Σεπτεμβρίου 2014

Διεθνές συνέδριο με τίτλο «Μεσογειακή αγρο-κτηνοτροφίκη σύνδεση στην Πίνδο : Ιστορία, κληρονομιά και έργα- Mediterranean agro-pastoral junction in Pindus : History, heritage and projects» διοργανώνει η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ (ΚΕΝΑΚΑΠ) την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 έως και Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014.

Η πραγματοποίηση του συνεδρίου θα γίνει σε δύο φάσεις, μια στην Καλαμπάκα (Ξενοδοχείο Ορφέας) με έναρξη το πρωί της Τρίτης 30 Σεπτεμβρίου, όπου έχουν κληθεί να παρευρεθούν και τοπικού φορείς και θα διαρκέσει έως το μεσημέρι της 1ης Οκτωβρίου 2014. Η δεύτερη φάση θα λάβει χώρα στον Ασπροπόταμο (Ξενοδοχείο Μαντάνια) από το απόγευμα της 1ης Οκτωβρίου έως την Πέμπτη, προκειμένου οι Σύνεδροι να έχουν μια άποψη του ιδιαίτερου ορεινού όγκου του Ασπροποτάμου. Στην περιοχή θα τους ξεναγήσεις ο κος Ηλίας Ζαλαβράς, πρώην Δασάρχης Καλαμπάκας, με γνώση του χώρου και των συνθηκών κοινωνικοοικονομικής εξέλιξης της περιοχής κατά την διάρκεια του περασμένου αιώνα.

Το διεθνές συνέδριο εντάσσεται στα πλαίσια της διακρατικής συνεργασίας της αναπτυξιακής εταιρίας με άλλες εννιά (9) αναπτυξιακές εταιρείες από την Ευρώπη, έξι Ιταλικές, μία Γαλλική, μία Πορτογαλική και μία Ισπανική, με τίτλο «Διαδρομές και Πολιτισμός της νομαδικής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Routes and Civilization of Transhumance World Heritage» και υποστηρίζεται από το σκέλος της διακρατικής Συνεργασίας του τοπικού προγράμματος LEADER. Οι 10 συνεργαζόμενες ευρωπαϊκές αναπτυξιακές εταιρίες μέσω του σχεδίου της διακρατικής συνεργασίας στοχεύουν να εντοπίσουν τα κοινά χαρακτηριστικά των περιοχών με την νομαδική κτηνοτροφία, τις διαδρομές που ακολουθούσαν οι κτηνοτρόφοι με τα κοπάδια τους αλλά και τις παραδόσεις που αναπτύχθηκαν κατά το πέρασμα των ετών.

Απώτερος στόχος του Σχεδίου διακρατικής Συνεργασίας είναι να υποβληθούν για όλες τις συμμετέχουσες ορεινές περιοχές Φάκελοι Υποψηφιότητας προς το ICOMOS που είναι το Πολιτιστικό Τμήμα της UNESCO, προκειμένου να αποκτήσουν το καθεστώς της Πολιτισμικής Περιοχής Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Cultural Landscapes) από την αντίστοιχη Επιτροπή της UNESCO. Η ανακήρυξη της περιοχής ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO θα αποτελέσει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες απ' την Ελλάδα και το εξωτερικό, και συνεπώς θα επηρεάσει την ανάπτυξη της περιοχής σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι εμπλεκόμενες αναπτυξιακές εταιρίες θα παρουσιάσουν την κατάσταση της νομαδικής κτηνοτροφίας των περιοχών τους καθώς και τις κοινές δράσεις, πρωτοβουλίες και μελλοντικές δραστηριότητες της διακρατικής συνεργασίας.

Στο σεμινάριο εκτός από τους διακρατικούς εταίρους LEADER θα παρευρίσκονται υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου), ειδικοί επιστήμονες του ερευνητικού οργανισμού CHIEAM- IAM des Montpellier, και εκπρόσωποι του γαλλικού Πάρκου «Les Causses & Les Cevennes», που θεωρείται πρωτοπόρο πανευρωπαϊκά στην διαχείριση ορεινών περιοχών και ήδη έχει λάβει το καθεστώς προστασίας της UNESCO.

Ανακοινώσεις: Κατηγορίες

Δημοφιλείς ετικέτες

Πρόσφατες Ανακοινώσεις

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣTHN 29η ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ THΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ– ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ– ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. "

12 Αυγούστου 2022

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ     
ΣTHN 29η ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
THΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ
"ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ– ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ...

Μάθετε περισσότερα


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ της πράξης: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΛΩΝ» του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΥΤΟΥΜΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

28 Μαρτίου 2022

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ της πράξης: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΛΩΝ» του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΥΤΟΥΜΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»
Ανακοίνωση
Ο...

Μάθετε περισσότερα